Relatiegebaren

Naast het raampje is er nog een concept uit De Geweldloze Podcast dat mijn leven mooier maakt: de relatiegebaren uit aflevering 2.

Aflevering twee gaat over ‘eerst connectie, dan correctie’. Met andere woorden: een correctie komt pas echt binnen, en zal pas echt geaccepteerd en opgevolgd worden, als de corrector en de corrigeerde een band hebben met elkaar. Die connectie kan je maken als je al in een situatie zit die je niet bevalt, maar het kan ook, juist ook!, onvoorwaardelijk, los van de huidige situatie en eventuele gedragingen. Dat is waar het concept relatiegebaren om de hoek komen kijken.

Relatiegebaren zijn acties die je doet voor iemand omdat je van die persoon houdt. Het zijn geen complimenten, goedmakertjes of omkopers. Je doet ze spontaan, puur omdat je om de ander geeft. Relatiegebaren voor mijn peuter zijn bijvoorbeeld het lezen van een extra boekje, een tochtje naar de speeltuin, een extra rondje op de loopfiets of een keer samen een puzzel maken. Een relatiegebaar voor mijn man is het brengen van een alcoholvrij biertje en nootjes als hij zit te werken, of hem de ruimte geven om te gamen door zoonlief mee op pad te nemen.

Relatiegebaren zijn kleine acties die je uit liefde doet, op een willekeurig moment, puur omdat de ander het waard is. Natuurlijk deed ik voor het luisteren van deze podcast ook wel eens lieve dingen, maar de podcast heeft geholpen om deze gebaren weer wat meer prioriteit te geven. En nu ik eenmaal begonnen ben, verwacht ik niet snel weer te stoppen, want imiddels weet ik uit ervaring dat relatiegebaren niet alleen de ontvanger, maar ook de zender blij, tevreden en verliefd maken.

Dit concept doet me trouwens ook denken aan de ’emotional bank account’ uit het boek ‘The Seven Habbits of Highly Effective People’ van Stephen Covey. Hij schrijft dat vertrouwen, positieve interacties en lieve gebaren stortingen op de emotionele bankrekening zijn. Door zulke stortingen zal een relatie het overleven als je opnames doet doordat je eens boos wordt, of iemand teleurstelt – en ze dragen eraan bij dat je elkaar serieus neemt en respecteert. Met andere woorden: dat een correctie geaccepteerd zal worden als die eens nodig is.



2 responses to “Relatiegebaren”

  1. Wat een mooie inzichten 🙂 ik vond je blog via Suus haar blog en waw, wat een fijne ontdekking!

  2. Ah, wat een mega lieve comment Kelly, dankjewel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *